Trafik sigortasında basamak uygulaması, kişinin araç sahibi olma yılına, aracın hasarsızlık oranına, aracın türüne, araç sahibinin araç kullanım oranına göre yapılan hesaplama sistemidir.
Zorunlu trafik sigortası olmadan aracın trafiğe çıkması yasaktır. Bunun için her araç sahibi, trafik sigortasını yıllık olarak yaptırmak zorundadır. Sigorta şirketleri, araç türüne göre teklif seçenekleri sunarken, belirlenen basamak değerlerine göre hesaplama yaparlar.
Aracın hasarsız ve kaza geçmişinin olmaması, trafik sigortalarında indirimli tarifelerden faydalanılmasını sağlayacaktır. Basamak uygulaması, sürücünün trafiğe çıkış durumuna göre farklı hesaplamaların yapılmasını sağlıyor. Basamak uygulaması, sürücülerin daha düşük fiyatlara sigorta yaptırmasını sağlıyor.
Trafik Sigortası Kaç Basamaktan Oluşur?
Trafik sigorta fiyatları hesaplamalarında kullanılan basamak uygulaması, 7 basamaktan oluşuyor. Trafiğe yeni çıkacak olan sürücüler, ilk 4 basamaktan faydalanabiliyor ve basamak değerine göre prim artış ya da indirim hesaplaması yapılıyor. Basamak uygulaması, havuz gurubu ve havuz dışı araç grubu olarak oluşturulan prim oranlarına göre hesaplanıyor.
Trafik sigortasında uygulanan basamaklar şunlardır:
1. basamak %135 prim artışı,
2. basamak %90 prim artışı,
3. basamak % 45 pirim artışı,
4. basamak —
5. basamak %10 hasarsızlık indirimi,
6. basamak %20 hasarsızlık indirimi,
7. basamak %30 hasarsızlık indirimi,
İlk 4 basamak, trafiğe yeni çıkacak olan sürücülere uygulanıyor ve onun için sigorta primleri yüksek oluyor.
Trafik Sigortası Basamak Uygulamasının Amacı Nedir?
Trafik sigortası basamak uygulamasının amacı, sürücülerin geçmiş dönemdeki kazasız sürüş deneyimlerinden dolayı daha düşük fiyatlarla araçlarını sigorta yaptırmalarını imkan sağlamaktır. Sürücülerin, kaza geçmişleri, sürüş performansları gelecek dönem için risk hesaplaması yapılmasını sağlar. Geçmiş dönemlerde herhangi bir kaza geçmişi olmayan sürücüler, güvenilir sürücü olarak kabul edilir ve kaza yapma riski en düşük olan sürücüler grubunda değerlendirilir.
Bu durum sigorta priminde en yüksek değerden indirim uygulanmasını sağlar. Sigorta poliçesi için teklif alanlara, sürüş performans geçmişine göre hangi basamakta olduğu hesaplandıktan sonra fiyat teklifleri verilir. Kaza geçmişi olanların primleri basamak uygulamasına göre daha yüksek olabiliyor. Web sitemizden müşteri destek hattına bağlanarak en uygun fiyattan zorunlu trafik sigortası teklifini hemen alabilirsiniz!
Trafik Sigortasında Basamak Nasıl Hesaplanır?
Trafik sigortası basamak uygulaması, herhangi bir kazaya karışmamış ve hatasız olan sürücülerin ödüllendirilmesini sağlar. Trafik kurallarına uyan sürücülerin kaza yapma riski çok düşüktür ve sigorta primleri hesaplanırken sürüş performansı yani kaza geçmişi incelenir. Kaza geçmişine göre risk oranı belirlenir ve bu risk oranına göre hangi basamak üzerinden prim hesaplamasının yapılacağına karar verilir.
Basamak uygulaması, sigorta prim ücretinin düşük ya da yüksek olmasını etkiler. Basamak hesaplamaları, sürücü bilgileri üzerinden kaza geçmişi sorgulaması ile yapılır. Hiç kazası olmayan sürücüler, 7. basamaktan indirimli prim ödemesi yaparak daha ucuza sigortasını olur. Hesaplamalar yapılırken her zaman kaza geçmişi kayıtları incelenir ve geniş çaplı sorgulama yapılır.
Trafik Sigortası 1. Basamak Ne Demektir?
Trafik sigortası için uygulanan basamak hesaplamaları, toplam 7 basamak üzerinden yapılır. Trafik sigortasında 1. basamak, trafiğe ilk kez çıkacak olan sürücülere uygulanır ve tüm araç türleri için %135 prim artışı olarak hesaplanır. Trafiğe ilk kez çıkacak olanlar her zaman en yüksek risk grubunda değerlendirilir. Sürüş performans geçmişi olmadığı için hesaplamalar ona göre yapılır ve en yüksek prim miktarı belirlenir.
İlk kez trafik sigortası yaptıranlar, daha sonraki yıllarda kaza geçmiş durumlarına göre yukarı basamaklara doğru çıkar ve trafik sigortası prim hesaplamalarını indirimli basamaklardan yapılmasını sağlar. Sürücünün trafik geçmişi arttıkça ve hatasız olduğu sürece 7. basamaktan %30 hasarsızlık indiriminden faydalanması sağlanır.